Literatura în lumina Ortodoxiei

Sergiu Ciocarlan - Literatura in lumina Ortodoxiei

„Cartea lui Sergiu Ciocârlan este una mai mult decât necesară, una care acoperă, cu adevărat, o zonă destul de albă pe harta receptării critice a literaturii, cea care să uziteze de un punct de vedere ortodox asumat. Ea deschide calea altor contribuţii în acelaşi registru. Odată liniile generale convenite, se poate trece la lucrări cu caracter tot mai aplicat, care să se refere la cazuri particulare, concrete, de mare relevanţă pentru cultura noastră literară. Literatura în lumina Ortodoxiei este o carte care incită la dezbateri, iar acesta este un lucru cât se poate de productiv, ca atare o calitate de preţ a acestei cărţi. O văd cu lansări itinerante în multe centre studenţeşti şi cu dezbateri aprinse, foarte aplicate, purtate în jurul ei cu aceste prilejuri. Va scandaliza poate pe unii, cărora valorile morale ale Bisericii le cad greu, îi va încânta pe alţii, aceia care se vor crede încurajaţi spre o atitudine retractilă. Dar nu acesta din urmă este rolul ei. De altfel, autorul pendulează între o atitudine ortodoxă intransigentă şi una de bine temperată deschidere.

Cum ne-o spune şi Sergiu Ciocârlan, nu blamând şi vituperând împotriva unor cărţi ce ni se par străine de Ortodoxie vom putea afla calea, ci mai degrabă deosebind cu calm adevărul de minciună, lămurindu-ne pe noi înşine, astfel încât Dumnezeu să Se poată reflecta în chipul nostru limpezit şi să Se arate astfel şi altora. Discursul critic ortodox va fi unul echilibrat. Nu apartenenţa la un spaţiu spiritual sau altul dă neapărat calitatea creaţiei respective, după cum nici nu se poate neglija total influenţa pozitivă sau negativă a acelui spaţiu spiritual. Ortodoxia este mai puţin eficace ca instrument exterior, ci se cere asimilată ca instrument interior, care să infuzeze întreaga gândire, astfel încât ea să lucreze lămuritor şi cuprinzător. Este important cu ce ochi citim. Dacă ochiul nostru este curat, lectura noastră va fi curată.” (Fragment din prefaţa făcută de Dl Costion Nicolescu)

 

 

 

 

11 comentarii la “Literatura în lumina Ortodoxiei”

 1. Petru says:

  Cand va aparea cartea Literatura in lumina Ortodoxiei in format tiparit?

  • Sergiu says:

   Literatura in lumina Ortodoxiei va aparea la sfarsitul acestei saptamani, insa, deocamdata, acest tiraj nu va fi de gasit in librarii. Daca iti doresti un exemplar, m-as bucura sa ti-l daruiesc.

   • Petru says:

    Imi doresc din tot sufletul un exemplar tiparit din aceasta carte. Va apreciez mult cartile si stilul scriiturii. Sunt profesor de limba romana la un grup scolar din provincie. M-am bucurt mult cand am citit in biografia dvs. de pe blog ca sunteti profesor de romana. Va rog, daca puteti, sa-mi trimiteti e-mailul dvs. pentru va putea da in privat adresa mea. Va voi trimite prin posta contravaloarea cartii. Cu multe multumiri. Antonio

 2. antonio brailescu says:

  Am descoperit un condei nou in literatura ortodoxa de suflet. Sunt departe de casa si la sugestia duhovnicului de aici, pr Sorin Grecu, am descoperit un nou model in cartea ce tocmai am terminat-o de citit: pr Radu. Am o bucurie imensa cand aflu de noi si noi marturisitori. Va multumesc pentru model si abia astept sa citesc si literatura in lumina ortodoxa, pe care tocmai am descarcat-o. Era nevoie de o asa carte. Va doresc sa scrieti tot mai multe carti de care sa fie nevoie. Simt ca Romania pregateste noi oameni de sacrificiu. Cred in renasterea neamului doar prin jertfa. Bucurie!

 3. Fotbalistu says:

  Cartea aceasta este cea mai reușită,celelalte sunt niște chiciuri adunate de pe la Colțul blocului.Ca profesor de limba româna este bun,insa ca teolog(se vede ca a făcut dubla specializare la începuturile teologiei didactice la Galați)am rezerve.

  • Sergiu says:

   Ma bucura faptul ca Literatura in lumina Ortodoxiei vi s-a parut a fi o lucrare reusita. Sunt convins ca textele pe care le-am scris au scaderile lor si ca sunt cititori care au alte exigente. Merg intotdeauna pe premisa ca nu e vina cititorului, ci a celui care propune o lume, un univers. Daca nu reuseste sa transmita mesajul, tinta e ratata. Intotdeauna dreptatea e de partea cititorului. De curand, un director de editura mi-a spus ca cititorii decid in cazul cartilor. Nu greseste.

 4. Fotbalistu says:

  Si va rog nu mai stergeti comentariile mai puțin laudaroase la adresa dumneavoastră!?!

 5. ELENA says:

  Nu se gaseste in librarii cartea dvs ”Literatura in lumina ortodoxiei”!Cand o sa putem sa o cumparam de la librarie? FELICITARI pt cartile publicate pana acum care sunt deosebit de frumoase si chiar duhovnicesti as putea spune pt ca iti dezvaluie orizonturi pe care nu le banuiai ca exista!! Ma bucur ca exista si profesori de limba romana atat de religiosi incat sa trateze subiectul credintei crestin ortodoxe in cartile lor si in special pe cel al Sfintilor Inchisorilor! FELICITARI din nou!! SLAVA LUI DUMNEZEU ca exista in noul val de scriitori contemporani si scriitori preocupati de credinta !!

  • Sergiu says:

   Hristos a înviat în inimile noastre!

   Din “Literatura în lumina Ortodoxiei” mai am vreo 4 exemplare şi, dacă primesc o adresă, pot trimite cartea. Dacă Domnul va binecuvânta, cartea va intra şi în librării. Deocamdată nu e disponibilă.

   Cu bucurie în Hristos,
   Sergiu Ciocârlan

 6. Catalin says:

  Hristos a inviat!

  Am cautat sa achizitionez cartea in librarii si nu am reusit sa o gasesc. Cum as putea intra in posesia ei?

  Multumesc!
  Toate cele bune!

Comenteaza